Σπάτα, Αρτέμιδα Δ.Σ. 23/01/2010 Εμ.Ντουρντουρέκα

Πάντα μετρημένη και προσεκτική στον λόγο και στις εκφράσεις της, αναλύει και διατυπώνει τις σκέχεις της με δομημένο τρόπο, χωρίς να φήνει κενά! Παρακολουθήστε την.
Λάβαμε πριν λίγες μέρες την πρόσκληση για το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου διαφαίνεται μια αλλόκοτη βιασύνη για εσπευσμένη λήψη απόφασης, για απευθείας ουσιαστικά ανάθεση του έργου του βιολογικού καθαρισμού σε συγκεκριμένη εταιρία. Διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της εισήγησης για συστηματικές και ακατάπαυστες προσπάθειες, αμέτρητες συναντήσεις και εξαντλητικές συζητήσεις. Δηλαδή το αυτονόητο καθήκον της Δημοτικής Αρχής, που παρεμπιπτόντως δεν επέφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση.
Η άποψη μου είναι ότι όχι μόνο δεν βρισκόμαστε σε καταληκτικό σημείο για να πάρουμε να συζητήσουμε, αλλά και ότι οι συζητήσεις τώρα ξεκινούν. Μέχρι πριν λίγο καιρό ήμασταν εγκλωβισμένοι στην καταστροφική για την περιοχή μας λύση του τεραστίου ΚΕΛ των βορείων Μεσογείων, που θα εξυπηρετούσε έντεκα Δήμους. Στην συνέχεια άρχισαν να διαφαίνονται και άλλες πιθανότητες. Στην τελευταία ημερίδα παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία. Θεωρώ ότι υπάρχουν δεκάδες λύσεις που θα ταίριαζαν και δεν τις έχουμε ή δεν μας έχουν ακόμα εντοπίσει. Στο κάτω, κάτω σε όλο τον κόσμο έχουν φτιαχτεί βιολογικοί κάτω από ακραίες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Είναι δυνατόν να μην μπορεί η ανατολική Αττική να αποκτήσει;
Σε όλα αυτά όμως προστίθενται τώρα και νέα δεδομένα. Οι περισσότεροι όμοροι και μη Δήμοι της ανατολικής Αττικής, ακόμα και ο Δήμος Μαραθώνα, αλλά και κάποιοι αρκετά απομακρυσμένοι από την άλλη πλευρά, όπως ο Δήμος Σαρωνικού, προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της Ψυττάλειας, κερδίζοντας και από άποψη περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης αλλά και εξοικονόμησης τεραστίων χρηματικών πόσων. Αυτή η λύση ενδεχόμενα θα μπορούσε να είναι και η σωτήρια λύση και για τον δικό μας Δήμο. Μέχρι τώρα κολλούσαμε στο υποτιθέμενο τεχνικό ζήτημα ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά των λυμάτων, ειδικά από την μεταφορά προς τη Ψυτάλλεια ή ότι το κόστος αυτό θα ήταν απαγορευτικό. Ποτέ όμως δεν είχαμε και μια επίσημη μελέτη που να το βεβαιώνει. Πως όμως είναι δυνατή η μεταφορά των λυμάτων, ακόμα και του Μαραθώνα, της Ραφήνας, της Σαρωνίδας, αν δεν είναι αυτή της Αρτέμιδος; Και αν επιλέγαμε το Πλατύ Χωράφι, πάλι δεν θα έπρεπε να κατασκευαστεί δίκτυο και σύστημα αντλιών που θα μεταφέρονταν τα λύματα στον ίδιο χώρο με εκείνα της Ραφήνας; Ή μήπως ποτέ δεν θα είχε τη ευκαιρία η Αρτέμιδα να επωφεληθεί από την δημιουργία του ΚΕΛ βορείων Μεσογείων, είτε για τεχνικούς λόγους, είτε γιατί δεν είχε τάχα διαχειριστική επάρκεια για την υποβολή φακέλου, είτε γιατί δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση για την αναβάθμιση της.
Και μιλώντας για τα δίκτυα όλοι θυμόμαστε στην δεύτερη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ρητή και ξεκάθαρη θέση ότι δεν απαιτείται χωροθέτηση για την έγκριση του δικτύου των Σπάτων, όπως και την εισήγηση του μελετητή Νικολάου, ότι μπορούν να κατασκευαστούν τα δίκτυα ανεξάρτητα από την τελική χωροθέτηση του ΚΕΛ, προσπαθώντας έτσι να εκμαιεύσουν συναίνεση του Δημοτικού Συμβούλου. Στην τελευταία μας επεισοδιακή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου των Σπάτων ακούστηκε ότι αν δεν παρθεί απόφαση για το Πλατύ Χωράφι σύντομα τότε θα χαθούν και τα δώδεκα εκατομμύρια για το δίκτυο των Σπάτων.
Όλα αυτά πλήττουν καίρια την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής. Όχι, δεν χρειάζονται ελιγμοί και μεθοδεύσεις. Πιστεύω ότι το ζήτημα του αποχετευτικού πρέπει να λυθεί συνολικά και οριστικά για τον Δήμο μας. Απαιτείται διαφάνεια, περεταίρω διερεύνηση του θέματος και ιδιαίτερη αξιοποίηση της λύσης που μόλις τώρα άρχισε να διαφαίνεται, δηλαδή της Ψυτάλλειας.
Ψηφίζω όχι στην εισήγηση. Προτείνω να αποσυρθεί και να εξεταστεί διεξοδικά το ενδεχόμενο, αντί για την κατασκευή οποιουδήποτε βιολογικού καθαρισμού, η μεταφορά των λυμάτων στην Ψυτάλλεια. Τα χρήματα για το εσωτερικό δίκτυο των Σπάτων δεν χάνονται γιατί και η Ψυτάλλεια αποτελεί αποδεκτό αποδεκτή για την ΕΥΔΑΠ.
Είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση του θέματος, πάρα την κούραση που προκαλεί στην Δημοτική Αρχή, ώστε τελικά να έχουμε την καλύτερη λύση για τον τόπο μας.

2 responses to “Σπάτα, Αρτέμιδα Δ.Σ. 23/01/2010 Εμ.Ντουρντουρέκα

  1. ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

    Μου αρέσει!

  2. ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ,ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΤΣΙ,ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ…ΟΙ 10ΜΕΡΕΣ ΠΟΣΟ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ;; ΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ,2ΘΗΤΕΙΕΣ,Η ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝΕ ΕΙΝΑΙ 10ΜΕΡΕΣ.ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s