Σπάτα, Αρτέμιδα Δ.Σ. 23/01/2010 01 Εισήγηση Ευ.Δανέζης

Όπως πάντα πληθωρικός και αναλυτικός, έκανε μια πλήρη ανάλυση του θέματος και έθιξε και κάποιες άλλες πτυχές από μια άλλη οπτική. Απολαύστε τον…Είναι σημαντικές οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από τα στερεά προϊόντα του Κ.Ε.Λ. Επίσης είχαμε αποκαλύψει τις προθέσεις της Κυβέρνησης να επιρρίψει την ευθύνη στους επί μέρους Δήμους, την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας των Κέντρων Επεξεργασίας Λημμάτων και το οικονομικό κόστος στους δημότες. Αυτή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης. Και έτσι εξηγούνται όλα εκ των υστέρων. Εμείς το είχαμε καταλάβει και επαληθευόμαστε. Αυτά τα θέματα, η απόκρυψη της αλήθειας και οι υπεκφυγές των κυβερνητικών παραγόντων ήταν για να αποκρύψουν την δυναμικότητα της Ψυττάλειας και να οδηγήσουν την σκέψη των Δημοτικών Αρχών στην αναγκαιότητα για μικρά ευέλικτα Κ.Ε.Λ., όπως το προπαγανδίζανε τα τελευταία 5-6 χρόνια.
Με την δική μας παρέμβαση, αυτή η αντίληψη, η αδιέξοδη, των μικρών ευέλικτων Κ.Ε.Λ. Έχει υποχωρήσει. Όλο και περισσότεροι δημότες και Δημοτικοί Άρχοντες αντιλαμβάνονται την παγίδα της κυβέρνησης όσον αφορά τα μικρά και ευέλικτα Κ.Ε.Λ.
Αυτό μου προξενεί σε μεγάλο βαθμό κατάπληξη πως επιμένουμε σε μια τέτοια λογική, η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα και στον Δήμο και στο περιβάλλον και θα εξηγήσω γιατί.
Πρώτα, πρώτα. Εμείς είχαμε εξειδικεύσει τις θέσεις μας και είχαμε εξηγήσει την ανωτερότητα του κεντρικού σχεδιασμού σε σχέση με την λογική της Κυβέρνησης  που ήθελε να ρίξει την ευθύνη στους Δήμους. Ο κεντρικός σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο θα επιλύσει το πρόβλημα της χωροθέτησης μακριά από οικισμούς και επιπλέον θα μπορέσει, ο κεντρικός σχεδιασμός, μέσα από τους γεωλογικούς χάρτες την πληθυσμιακή πυκνότητα κλπ να φτιάξει ένα έργο το οποίο, δεν έχει σημασία αν είναι «Φαραωνικό» ή όχι -αυτό είναι άλλη μια παγίδα. Η λογική του Φαραωνικού είναι ένα εφεύρημα για να φοβίσει τους κατοίκους μιας περιοχής και να τους εγκλωβίσει στην λογική των μικρών και ευέλικτων Κ.Ε.Λ. Εμείς λέμε ότι εφόσον είναι μακριά από οικισμούς, στα όρια του νομού Αττικής και εφόσον δεν θίγονται οι κάτοικοι, γιατί δεν υπάρχουν οικισμοί στα όρια της Αττικής, δεν υπάρχει και πρόβλημα αν θα είναι «Φαραωνικού» τύπου, αρκεί να έχει τεχνολογία, ποιότητα και μακρυά από οικισμούς και να αξιοποιούνται τα υγρά και τα στερεά προϊόντα. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Προπαγανδίσαν λοιπόν όλη αυτή την ιστορία με το Κ.Ε.Λ. «Φαραωνικού» τύπου για να εγκλωβίσουν τον κόσμο, όπως ήθελε η κυβέρνηση.
Επομένως, εμείς επιμένουμε στο εξής ζήτημα. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις της. Να εγκαταλήψει την θέση της χωροθέτησης εντός του Δήμου μας. Σε οποιαδήποτε τοποθεσία του Δήμου και να πάει θα βρεθεί δίπλα σε οικισμούς.
Επίσης, δεν υπάρχει καμία, μα καμία εγγύηση από πλευράς της κυβέρνησης ότι θα δεχθεί το κόστος για τεχνολογική αρτιότητα, όπως λέει η πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Η απάντηση που είχε δώσει το αρμόδιο υπουργείο στα 16 σημεία απέρριπτε πολλά από αυτά για λόγους υπέρβασης κόστους και εδώ ερχόσαστε και λέτε να προβλέψουμε και εγκαταστάσεις αξιοποίησης προϊόντων τις οποίες και αυτές θα τις απορρίψει, αφού έχει απορρίψει τις τεχνολογικές εφαρμογές για να είναι σωστό το Κ.Ε.Λ. δεν θα απορρίψει επιπλέον εγκαταστάσεις λόγω κόστους; Είναι δεδομένη η άρνηση της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ακόμη και αν γίνουν αποδεχτά όλα αυτά, μπαίνουμε στην επόμενη φάση και λέμε το εξής: Εάν έχουμε την καλοκαιρινή περίοδο μεγαλύτερο φόρτο και είναι προγραμματισμένο το Κ.Ε.Λ. για συγκεκριμένο πληθυσμό, με απότομη αύξηση του φορτίου, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες που έρχονται τα Σαββατοκύριακα, και έχουμε αστοχία, τα βρώμικα, υγρά προϊόντα του Κ.Ε.Λ. θα πάνε στην λίμνη που σκέπτεστε να κάνετε; Θα κάνουμε μια χαβούζα μέσα στον Δήμο μας; Πρέπει να σας προβληματίσει αυτό το πράγμα.
Η ανωτερότητα της δικής μας πρότασης είναι η εξής: Όχι μόνο λύνεται το πρόβλημα της χωροθέτησης (η ΕΥΔΑΠ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί κερδοσκοπικά, με ιδιοτικο-οικονομικά κριτήρια και αυτό μπορεί να γίνει μόνο κάτω από λαϊκή πίεση και πάλι). Εμείς θέλουμε να μετεξελιχθεί σε δημόσιο φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων και δεν πρέπει να την διευκολύνουμε να λειτουργεί κερδοσκοπικά. Η ΕΥΔΑΠ, αυτή την στιγμή έχει την τεχνογνωσία, στην Ελλάδα, μπορεί να αναλάβει την κατασκευή και την λειτουργία αυτού του έργου και θα πρέπει κάτω από λαϊκή πίεση να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να τις ρίχνει στις δημοτικές αρχές, για να αρμέγει οικονομικά τους δημότες.
Είχαμε βάλει και μια άλλη προϋπόθεση: Δεν πρέπει να μπούνε ιδιώτες στην λειτουργία του έργου. Ένας τριτοβάθμιος καθαρισμός φαίνεται ότι έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας και ο ιδιώτης, ο οποίος θα κερδοσκοπήσει με την λειτουργία του έργου, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι τέλεια αποχέτευση θα επιβάλει.
Η ανωτερότητα, λοιπόν της δικής μας πρότασης λύνει και το πρόβλημα της χωροθέτησης και το πρόβλημα της αξιοποίησης υγρών και στερεών προϊόντων του Κ.Ε.Λ. Επίσης δεσμεύει λιγότερη έκταση σε σύγκριση με τα πολλά διάφορα μικρά Κ.Ε.Λ. σε κάθε δήμο. Εξασφαλίζει ασφαλέστερους όρους λειτουργίας σε σύγκριση με τα πολλά μικρά Κ.Ε.Λ. που έχουν μεγάλο κίνδυνο αστοχίας λόγω απρόσμενη αύξησης των λυμάτων την καλοκαιρινή περίοδο. Διευκολύνει την  επίτευξη τριτοβάθμιας επεξεργασίας που απαιτεί μεγάλες εγκαταστάσεις και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσετε επιτέλους. Επίσης διευκολύνει την κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων δικτύων αρδεύσεως, ως γνωστόν δεν υπάρχουν μεγάλες αρδεύσιμες εκτάσεις εντός του Δήμου. Ενώ στα όρια του νομού υπάρχουν ορεινοί όγκοι. Αν δεν κλείσουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μας πει η κυβέρνηση μεθαύριο ότι δεν έχουν και το νομοθετικό πλαίσιο για άρδευση.
Εάν πιέσουμε να κάνει η ΕΥΔΑΠ την δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει και να χρηματοδοτηθεί πλήρως  το έργο από την κυβέρνηση θα νομοθετήσουν σε μια νύχτα και θα λύσουν το πρόβλημα.
Επομένως, εμείς βλέπουμε ότι η πρότασή μας είναι αυτή που πρέπει και αντιμετωπίζει σε όλες τις φάσεις το πρόβλημα. Η δική μας πρόταση για περιφερειακό, κεντρικό σχεδιασμό. Για πλήρη χρηματοδότηση όσον αφορά κατασκευή και λειτουργία του έργου και όσον αφορά την μη είσοδο κερδοσκόπων  εργολάβων στο έργο.
Όσον αφορά την πρόταση αυτή, όπως καταρτίζεται από την Δημοτική αρχή, εγώ διαβλέπω , δεν είμαι σίγουρος, ότι υπάρχει και μια προσπάθεια υπαναχώρησης από πλευρά Δημοτικής Αρχής, βάζοντας πρόσθετους λόγους για να κερδίσει χρόνο. Αυτό, θα έλεγα, είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Έτσι όπως έχει εξελιχτεί η κατάσταση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η άποψη για σύνδεση των εσωτερικών δικτύων Σπάτων-Αρτέμιδος στο κεντρικό δίκτυο που πάει για Ψυτάλλεια. Σε αυτή την φάση είναι η πιο σωστή άποψη και αυτή πρέπει να ψηφίσουμε. Διότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για Κ.Ε.Λ. της Ανατολικής Αττικής στα βόρεια του νόμου και αφού δεν διαθέτει τα κονδύλια τα απαραίτητα αναγκάστηκε να αποκαλύψει, κάτω από την πίεση του κόσμου, ότι υπάρχει δυναμικότητα στο υπάρχον Κ.Ε.Λ. της Ψυττάλειας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε εμείς σε αυτή τη φάση και να απαιτήσουμε άμεσα την σύνδεση με την Ψυτάλλεια.

One response to “Σπάτα, Αρτέμιδα Δ.Σ. 23/01/2010 01 Εισήγηση Ευ.Δανέζης

  1. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΚΚΕ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ,ΛΕΓΕ ΣΕΛΙΔΑ,ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ,ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ,ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ,ΔΥΣΝΟΗΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ,΄΄ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ΄΄ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ.ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ…. ΟΥΓΚΟ

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s