Ανδρέας Κεχαγιόγλου – «Να δουλέψουμε όλοι για το μέλλον των παιδιών»

Του ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Μια συνομιλία με τον επί 16 χρόνια δήμαρχο Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Και μάλιστα στη συγκυρία αυτή που μετά από τόσες θητείες κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, τα όσα λέει αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου έξι μήνες μετά την ήττα του συνδυασμού του στις δημοτικές κάλπες, μιλάει για όλα σε μία συνέντευξη ανοικτής καρδιάς που σίγουρα θα συζητηθεί.

Οφείλω να διευκρινίσω δημοσίως ότι η συζήτηση που είχα με τον κ. Κεχαγιόγλου δημοσιεύεται κατ΄ εξαίρεση στην εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, καθώς δεν έχω καμία έμμισθη συνεργασία με την «ανατολική ακτή» εδώ και τρία χρόνια.

Όμως ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και κάτοικος της περιοχής ένιωσα την υποχρέωση να μεταφέρω στους πολίτες τις σκέψεις του ανθρώπου που αναμόρφωσε τη Ραφήνα, αλλάζοντας τις πινακίδες από «χωριό» σε «σύγχρονη πόλη». Του ανθρώπου που άφησε σημαντικά έργα πίσω του. Ενός δημάρχου που τόσο κατ΄ ιδίαν όσο και δημοσίως με άρθρα μου καυτηρίασα με επιχειρήματα κατά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου για λάθος επιλογές και αποφάσεις του. Όμως ποτέ δεν τον χτύπησα κάτω από τη ζώνη και αυτό το εκτιμά βαθιά, αναγνωρίζοντας το ήθος και την ευθύτητα των λόγων μου.

 • Τι είναι για εσάς η Ραφήνα;

Η Ραφήνα είναι η ψυχή μου. Το σπίτι μου. Ο τόπος που γεννήθηκα και ζω. Ποιος δεν αγαπάει το σπίτι του; Εδώ είναι οι προγονοί μου. Η οικογένειά μου. Οι φίλοι μου.

 • Τι θα λέγατε σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχετε εμμονή με την εξουσία;

Ποτέ δεν αισθάνθηκα να ταυτίζομαι με την εξουσία. Ο κόσμος με είχε τοποθετήσει τέσσερις θητείες δήμαρχο. Αυτό δεν ήταν εξουσία. ΄Ηταν μια θέση υπηρεσίας προς τον πολίτη. Με τον εργάτη ήμουν εργάτης. Με τον πολίτη πολίτης. Αλλά και με τον υπουργό όταν διεκδικούσα πράγματα για την πόλη ήμουν δήμαρχος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πολίτες με αποκαλούσαν Ανδρέα και όχι δήμαρχο. Αυτό δείχνει την αγάπη του κόσμου.

 • Και τώρα που είστε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου;

Δεν αλλάζει τίποτα. Η ανάγκη για προσφορά στην πόλη παραμένει στην κορυφή των επιλογών μου. Έμαθα να δουλεύω για την πόλη εδώ και 24 χρόνια. Είτε ως κοινοτικός σύμβουλος επί δύο τετραετίες είτε ως δήμαρχος επί τέσσερις θητείες. Είμαι καθημερινά στο δρόμο. Θα τιμήσω την ψήφο των πολιτών και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

 • Να υποθέσω ότι μιλάτε για μια Ευρωπαϊκού τύπου αντιπολίτευση, με προτάσεις και όχι μόνο με καταγγελίες;

Ακριβώς ! Με θέσεις και προτάσεις. Φυσικά όμως και θα καταγγέλλω τα κακώς κείμενα και τις κινήσεις εκτός νομιμότητας. Αυτό είναι καθήκον μου. Δεν πηγαίνω όμως στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με «όπλα» την άρνηση και τη μιζέρια. Η τεράστια εμπειρία μου αλλά και τα όσα πρόσφερα στην πόλη θα είναι ο οδηγός μου αυτή την τριετία έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014.

 • Μιας και αναφέρατε τις επόμενες κάλπες, είναι νωρίς να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος δήμαρχος τότε;

Είναι νωρίς. Όμως θέλω να διευκρινίσω ότι δεν παρέμεινα στη μάχιμη πολιτική ως αντιπολίτευση για να διεκδικήσω ξανά τη δημαρχία. Δεν είναι αυτό το θέμα αυτή την ώρα. Αν θα είμαι ή όχι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει αύριο η ζωή. Το θέμα είναι ότι θέλω να προσφέρω ουσιαστικά στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Να ασκήσουμε με τους συμβούλους του ΠΑΜΕ παραγωγική αντιπολίτευση.

 • Για ποια έργα της δημαρχιακής σας θητείας είστε υπερήφανος;

Ανέλαβα δήμαρχος για πρώτη φορά το 1994. Τότε η Ραφήνα ήταν κοινότητα με τρομακτικές ανάγκες. Δεν υπήρχε δρόμος στις συνοικίες στις Ραφήνας λίγο πριν τον 21ο αιώνα. Δεν υπήρχε ασφαλές δίκτυο ύδρευσης. Δεν υπήρχε αποχέτευση ομβρίων υδάτων. Όλοι βλέπουν σήμερα τι έργα έγιναν εκτός κέντρου. Επίσης το δημαρχείο, το Κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, το πνευματικό κέντρο και τόσα άλλα. Κι όλα αυτά χωρίς δάνειο, σημειώστε. Αλλά με το νοικοκύρεμα των οικονομικών.
Σας πονάει που δεν προχώρησε επί των ημερών σας ο βιολογικός καθαρισμός;
Φυσικά και με πονάει. Είναι το μεγάλο αγκάθι μου. Έκανα ότι μπόρεσα. Δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι δεν το κυνήγησα. Και με ενοχλεί όταν η σημερινή δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται σαν να ξεκινάει από το μηδέν. Υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχαν μελέτες. Και το επόμενο πρωί αποδείχτηκε ότι οι μελέτες βρίσκονται στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου!

 • Όλοι γνωρίζουν ότι σας συνδέει φιλία με τον Κώστα Καραμανλή. Και πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός Ευρωπαϊκής χώρας να ανεχόταν να ζει σε σπίτι με βόθρο και δεν έφερε τον βιολογικό.

Θα σας πω ένα πράγμα. Πήγε να το κάνει αλλά κόλλησε σε κάποιο πρωτοκλασάτο υπουργό του που του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Αλλά κάτι στράβωσε. Τίποτα περισσότερο δεν θα σας πω.

 • Θα συμμετείχατε σε ένα οικολογικό κίνημα για την προστασία των δασών και της θάλασσας;

Φυσικά. Μα η οικολογική μου συνείδηση και οι πράξεις μου δεν χρειάζονται τηλεβόα ή δημόσια ταυτότητα. Στο κτήμα μου προσέχω τα ζώα και τα φυτά σαν τα μάτια μου. Φυτεύω πουρνάρια στην περιοχή. Λατρεύω τη φύση που είναι η ζωή. Αγανακτώ με όσους ρυπαίνουν τη θάλασσα. Ρυπαίνουν το βυθό που είναι μια άλλη φύση. Βρίσκω τη γαλήνη με τα ζώα. Θα γνωρίζετε τι είχε πει ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης. «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα.»

 • Ποιο πολιτικό θα θέλατε να συναντήσετε αύριο και τι θα του λέγατε;

Τον Γιώργο Παπανδρέου. Να τον ρωτήσω πώς «μεταμορφώθηκε» μέσα σε λίγο καιρό. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να επιδείξει αυτό τον «τσαμπουκά» με την καλή έννοια. Τον συγχαίρω. Είναι σκληρά τα μέτρα που παίρνει αλλά έχουν στόχο να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

 • Τι χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα;

Παιδεία και ήθος. Αλλά και αλλαγή νοοτροπίας. Να ξεφύγουμε από τον ωχαδερφισμό και να δουλέψουμε όλοι για το αύριο των παιδιών.

 • Τι είναι σπουδαιότερο στη ζωή. Η συγνώμη ή το ευχαριστώ;

Να έχεις τη γενναιότητα να ζητάς συγνώμη. Είναι πολύ σημαντικό. Αλλά και το ευχαριστώ χρειάζεται. Και να σας πω κάτι επειδή πάντα στις συζητήσεις μας, μου «ξεκλειδώνετε» την ψυχή με την ευγένεια που σας διέπει. Ελάχιστα ευχαριστώ άκουσα όλα αυτά τα χρόνια ως δήμαρχος. Αυτό είναι το παράπονο και η πικρία μου.

 • Θα σας θυμίσω πάντως πως ο Ουαλός ποιητής G. Herbert έχει πει πως οι καταιγίδες κάνουν τη βελανιδιά να βγάλει ρίζες. Κι εσείς αντιμετωπίσατε πολλές καταιγίδες.

Αυτό είναι αλήθεια. Και η παρατήρησή σας είναι πολύ σωστή. Όμως άντεξα και παραμένω στη μάχη για τα κοινά.

 • Σας ευχαριστώ που μιλήσαμε για την «Ανατολική Ακτή».

Κι εγώ ευχαριστώ.

One response to “Ανδρέας Κεχαγιόγλου – «Να δουλέψουμε όλοι για το μέλλον των παιδιών»

 1. kalo tha itan o kurios kexagioglou pou anxonetai toso polu gia to melon ton paidion tou dimou mas na mas pei gia to exogamo tou pou to kruvei edo kai 28 xronia kai to paizei kurios kai sostos

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s