Τεστ νοημοσύνης για όλους

Ένα νέο τεστ νοημοσύνης, στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει κάθε ζωντανό πλάσμα είναι υπό ανάπτυξη και το οποίο καταστήσει δυνατή τη σύγκριση της νόησης μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η νοημοσύνη χωρίς την εκτίμηση που να βασίζεται σε μια γλώσσα – η οποία κατέστησε αδύνατο τον καθορισμό ευφυείας ενός χιμπατζή σε σύγκριση με έναν άνθρωπο, ή ένα πρόγραμμα υπολογιστή σε ένα σκουλήκι.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Dowe, μαζί με τον Δρ Jose Hernandez-Orallo του Universitat Politecnica de Valencia στην Ισπανία, θεωρούν ότι μια παγκόσμια δοκιμή της νοημοσύνης μπορεί να επινοηθεί που θα υπερπηδάει τα όρια της γλώσσας.

Η δοκιμή θα βασιστεί στη μέθοδο υποβολής, όπου το αντικείμενο δοκιμής πρέπει να κατανοήσει στην πρόκληση δοκιμής και λάθους.

Για παράδειγμα, αν η δοκιμή ήταν μηδενικά και σταυροί, το άτομο που κάνει το τεστ, χωρίς να έχει δει το παιχνίδι πριν, θα πρέπει πρώτα να καταλάβει ότι το παιχνίδι το κερδίζει παίρνοντας 3 συνεχόμενα σε πλέγμα 3Χ3, πριν ξεκινήσει. Οι σωστές απαντήσεις ανταμείβουν ανάλογα με τον χρήστη -χρήματα για έναν άνθρωπο ή μια μπανάνα για έναν χιμπατζή.

Οι συμμετέχοντες με καλές επιδόσεις αναβαθμίζονται σε ένα πιο δύσκολο τεστ, ενώ όσοιτα πάνε άσχημα υποβαθμίζονται σε ένα πιο εύκολο τεστ, όπως μετράται από τις αρχές της αλγοριθμικής θεωρίας των πληροφοριών. Αυτό αποτελεί τη βάση της θεορίας  Μήνυμα Ελάχιστου Μήκους (MML) στην οποία βασίζονται η Τεχνιτή Νοημοσύνη, η Οικονομετρία και η Στατιστική και το Επαγωγικό Συμπέρασμα.

Παρέχεται από Πανεπιστήμιο Monash

Advertisements

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s