Παντελής Ασπραδάκης – Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

<Καταχώρηση>

Ομιλία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών» και άλλες διατάξεις.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι για να προοδεύσει το κράτος είναι απαραίτητο να έχει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.
Το προηγούμενο διάστημα μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο σύστημα φορολογίας που μαζί με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αποτελούν μία συνολική παρέμβαση για να κλείσει ο κύκλος της παρανομίας, της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς που ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.
Στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ.λπ.. Όλα αυτά δημιουργούν ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη φοροαπόδοση και θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με τις παρούσες ρυθμίσεις υπάρχει πρόβλεψη για έλεγχο, όχι μόνο στους φορολογούμενους, αλλά και για τους ίδιους τους ελεγκτές και τους εφοριακούς, γιατί πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, αλλά και στην παραβατικότητα κάποιων εφοριακών και όχι μόνο.
Σημαντικότατο, επίσης, είναι το εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων λιανικής πώλησης μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελεί το μόνιμο τρόπο ενσωμάτωσης και καταγραφής των αποδείξεων, έτσι ώστε και άμεση να είναι αυτή η καταγραφή, αλλά και να απαλλάσσονται οι πολίτες από την έννοια της συλλογής και καταμέτρησης των αποδείξεων αυτών.
Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζω τι ποσοστό είναι οι συναλλαγές που γίνονται με τραπεζικές πιστωτικές κάρτες, αλλά θα πρότεινα, εάν είναι βέβαια εφικτό, σε όσες συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών να αποδίδεται ο ΦΠΑ κατ’ ευθείαν σε λογαριασμό του κράτους και το υπόλοιπο ποσό στον επιχειρηματία, έτσι ώστε να μην απαιτείται ο επιχειρηματίας να αποδίδει τέλος του μήνα ή όποτε αποδίδει το φόρο που του αναλογεί και να είναι άμεση η ωφέλεια για το κράτος.
Επίσης, μία δεύτερη πρόταση είναι με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης, να αποφασίζεται μία κατηγορία καταναλωτικών αγαθών να έχουν μία πρόσθετη φοροαπαλλαγή -να μπορεί μέχρι τέλος κάθε οικονομικού έτους να αποφασίζεται ποια κατηγορία θα είναι αυτή- έτσι ώστε και ο πολίτης αν έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων, αν το έχει υπερβεί να έχει ένα κίνητρο ώστε να μαζεύει όλο το χρόνο αποδείξεις.
Ως Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, θα ήθελα να επισημάνω και τις αντιδράσεις των δήμων των Μεσογείων και ιδιαίτερα του δήμου Σπάτων και Αρτέμιδος σχετικά με το άρθρο 42, κύριε Υπουργέ, που αφορά τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.
Όπως γνωρίζετε, με το άρθρο 9 του ν. 2238/95 προβλέπονται συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη στο πλαίσιο του αναπτυξιακού και οικιστικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων. Είναι άδικο, νομίζω, οι γύρω πόλεις να έχουν όλες τις αρνητικές επιδράσεις από τη λειτουργία του Αεροδρομίου και από την άλλη πλευρά να μην έχουν τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία προβλέπονταν από το νόμο.
Σε ό,τι αφορά τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πρωταγωνιστούσε η φοροδιαφυγή και η ατιμωρησία. Τη στιγμή που ο Έλληνας δοκιμάζεται καθημερινά και κάνει θυσίες, μόνο από το ΦΠΑ και από το Φόρο Εισοδήματος το κράτος χάνει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εφαρμόζουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αυτό μάλιστα φάνηκε και στο άτυπο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο Πρωθυπουργός με σκληρές διαπραγματεύσεις πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. Βέβαια, αυτό έγινε μετά από επίπονες προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις αλλά και θυσίες του ελληνικού λαού και όλα αυτά βέβαια έγιναν γιατί πληρώνουμε τις πρακτικές των προηγούμενων ετών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε μία χρονική περίοδο κρίσιμη, τα φορολογικά έσοδα είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να αυξηθούν. Η αύξηση των εσόδων που θα προέρχονται από φορολογούμενους που επί πολλά χρόνια δεν πλήρωναν, αν και μπορούσαν, είναι πλέον άμεσα συνδυασμένη με τη γιγάντια προσπάθεια που πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την επιβίωση της χώρας μας.
Η μάχη τόσο με τη φοροδιαφυγή όσο και τη γενικότερη παθογένεια του φορολογικού μας συστήματος, δεν σταματάει εδώ. Χρειάζεται να κάνουμε και άλλα βήματα, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Όμως εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μακροπρόθεσμα, είναι ένα μόνιμο, κατανοητό, συνοπτικό, δίκαιο λειτουργικό φορολογικό σύστημα, μέσα από κοινωνική συναίνεση, διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και βέβαια με ειλικρινή συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων. Θα είναι ένα φορολογικό σύστημα που θα συμβάλλει με άμεσα αποτελέσματα σε υγιείς οικονομικούς δείκτες και δεν θα αποτελεί άλλοθι η πολυπλοκότητά του για να μην εφαρμόζεται τελικά ο νόμος.
Ένα κράτος για να είναι σύγχρονο, παραγωγικό, ανταγωνιστικό, πρέπει να πείθει τον πολίτη όχι μόνο για τις καλές του προθέσεις, αλλά και για τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνει. Οφείλει να είναι δίκαιο προς όλους και να ζητά τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της χώρας, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές που ορίζουν τη σχέση πολιτείας και κοινωνίας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες στα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται να εμπεδωθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί πολλαπλές ενέργειες και τώρα και στο μέλλον. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποτυχία και να κάνουμε πίσω.
Με το παρόν, λοιπόν, νομοσχέδιο συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2009 και σίγουρα θα συνεχιστεί για να βγει η χώρα μας νικήτρια από αυτή την οικονομική κρίση.

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s