Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής – Παγκόσμια Μέρα του Νερού

Δήλωση της Αντιπερ/χη Ανατολ. Αττικής Κας Χρυσάνθης Κισκήρα για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Η Παγκόσμια Μέρα του Νερού είναι μέρα προβληματισμού και αφύπνισης για το πιο πολύτιμο αγαθό για τη διατήρηση της ζωής, το νερό. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία. Και αυτό γιατί, ενώ παγκοσμίως, η κατανάλωση του πόσιμου νερού αυξάνεται, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν, η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων γίνεται δυσκολότερη, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία. Επιπλέον, πρακτικές όπως η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η ανισσόροπη και πολλές φορές κακή διαχείριση μεταξύ των διαφόρων χρήσεων του νερού (όπως η άρδευση, η ύδρευση, η βιομηχανική χρήση) απειλούν τη διαθεσιμότητα του.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα του Νερού έχει ως θέμα «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόμενοι στην Αστική Πρόκληση» πρέπει να αφυπνίσει ιδιαίτερα τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού εστιάζει στις επιπτώσεις που έχουν η έντονη αστικοποίηση, η βιομηχανία και η κλιματική αλλαγή στη διαθεσιμότητα του νερού στις μικρές και μεγάλες πόλεις.

Όλοι εμείς λοιπόν, μέσα από το θεσμικό μας ρόλο, αλλά και κυρίως ως καθήκον προς τους συμπολίτες μας, αναγνωρίζουμε ότι το συλλογικό μέλλον εξαρτάται από το πόσο καλά μπορεί να γίνει η διαχείριση των πολύτιμων, και συχνά απειλούμενων υδατικών, πόρων της περιοχής μας.

Στην Ανατολική Αττική, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες απειλούν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρύπανση του Ασωπού και η περιβαλλοντική κρίση που έχει προκαλέσει Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την έλλειψη υποδομών αποχέτευσης λυμάτων, η οποία απειλεί την ποιότητα των υπόγειων υδροφορέων, αλλά και τις περιπτώσεις υποβάθμισης των υγροτόπων στην περιοχή μας. Όλα αυτά κάνουν απαραίτητη την άμεση ενεργοποίηση όλων –φορέων και πολιτών – για την αντιμετώπιση τους με μέτρα για την προστασία της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού.

Βούληση και προτεραιότητα μας είναι να αναπτύξουμε συντονισμένες δράσεις με συναρμόδιους φορείς ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σωστής διαχείρισης του νερού από όλες του τις πλευρές. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε αυτό τον αναντικατάστατο φυσικό πόρο, για τις επόμενες γενεές, για τα παιδιά μας.

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s