«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» – Ανοιχτή επιστολή


12-02-2011
Αριθμός Πρωτ:152
Προς
κ. Δήμαρχο Παλλήνης Αττικής
κ. Δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος
κ. Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου
κ. Δήμαρχο Μαραθώνος
κ. Δήμαρχο Παιανίας

Κύριε Δήμαρχε ,
Ενόψει της συνάντησης των δημάρχων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ και με αφορμή την επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και   Θρησκευμάτων προς τους Δημάρχους με αριθμ. πρωτ. 137/28-1-2011, αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Σε συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής μας έγινε γνωστό ότι από την πλευρά της Δ/νσης κρίνουν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή καμιά ανάγκη για συγχώνευση σχολείων στην περιοχή μας. Όπως καταλαβαίνετε η απόφαση αυτή στηρίζετε σε επίσημα στοιχεία που έχουν σχέση με τον αριθμό των μαθητών , την κτηριακή υποδομή , τις χιλιομετρικές αποστάσεις κτλ.. Μάλιστα μας τόνισαν ότι ειδικά στην περιοχή μας λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να μιλάμε μόνο για ιδρύσεις νέων σχολείων και για αναβαθμίσεις των παλιών.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και τα μέλη μας, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στα σχολεία. Εμείς είμαστε που καθημερινά δίνουμε τη μάχη μέσα σε αυτά για την πρόοδο των παιδιών μας. Η γνώση του θέματος μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι στην περιοχή μας τα παιδαγωγικά κριτήρια δε δικαιολογούν καμιά συγχώνευση σχολείου.
Πιστεύουμε ότι όποια προσπάθεια συνένωσης – κατάργησης σχολικών μονάδων στο Δήμο σας, θα έχει αποκλειστικά και μόνο οικονομικά κριτήρια και όχι για παιδαγωγικούς λόγους, αφού
Οι συνενώσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων θα αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα σημερινά ανώτερα όρια.
Τα σημερινά κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία μας έχουν τραγικά προβλήματα και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα θα δημιουργήσει ένα αποκρουστικό κι επικίνδυνο σχολικό περιβάλλον.
Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μόρφωση των παιδιών κι ειδικά αυτών που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Οι μαθητές θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολείο τους.
Το μοντέλο των «πολυδύναμων σχολικών κέντρων» έχει αποτύχει οικτρά ακόμα και σε χώρες με πολύ πιο αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή.
Τα σχολεία του χωριού ,της τοπικής κοινωνίας , της γειτονιάς θα δώσουν τη θέση τους σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα.
Κύριε Δήμαρχε ,
Για μας συγχώνευση σχολικών μονάδων σημαίνει κατάργηση ενός ή περισσοτέρων σχολείων.
Οποιαδήποτε σκέψη- πρόταση για συγχώνευση – κατάργηση σχολείου από τη Δημοτική Αρχή, είναι αντίθετη με τις θέσεις του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Advertisements

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s