Και τότε τι;

Η σύγχρονη στρατευμένη δημοσιογραφία διαθέτει πλέον ιδιαιτέρως αναπτυγμένα εργαλεία για την αμφισβήτηση της πραγματικότητας. Ο καταιγισμός της διαθέσιμης πληροφορίας κάνει τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα. Αυτό συχνά  βοηθάει τα ΜΜΕ να κατευθύνουν την κοινή γνώμη ανάλογα με τον στόχο του εκάστοτε προπαγανδιστή.
Η τακτική είναι εξαιρετικά έξυπνη – όσο και εξαιρετικά απλή. Τοποθετούμε στη δημοσιότητα έναν ισχυρισμό τόσο εξωφρενικό και τόσο πέρα κι έξω από κάθε αντίληψη της αλήθειας, που η πρώτη αντίδραση του κοινού είναι η αμηχανία. Ίσως κι η έντονη αντίδραση. Σταδιακά, όμως κάποιοι σύντομα θα υπάρξουν που θα οδηγηθούν από την αμηχανία στην αβεβαιότητα και οι σκέψεις: «δεν μπορεί… όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» ή «η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση…» θα τους κυριεύσουν. Αυτό ίσως είναι ένα παράπλευρο ελάττωμα της εξέλιξης του μηχανισμού σκέψης μας.
Με αυτό τον τρόπο το κίτρινο έχει απλωθεί παντού, θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται να καταστρέψουν κάθε ελπίδα λογικού προβληματισμού, κι ο προπαγανδιστής έχει πετύχει πια το στόχο του. Αν η αλήθεια κιτρινίσει αρκετά, δεν υπάρχει πλέον αλήθεια. Υπάρχει μόνο υποκειμενική αφήγηση με αμφισβητούμενους συσχετισμούς, και τότε το πεδίο είναι πλέον ανοιχτό σε κάθε ανόητο ισχυρισμό.
Ίσως είναι πια πολύ αργά για την πραγματικότητα. Έχει κατακλύσει τα πάντα το κίτρινο.
Αν δεν σταθούμε νηφάλιοι απέναντι στην αλήθεια, να στοχαστούμε την ιστορία μας, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε ώστε να φτάσουμε να μπορούμε να προτείνουμε λύσεις, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να αντισταθούμε στις απλοϊκές ανοησίες της συνομωσιολογικής δημοσιογραφίας.

Και τότε τι;

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s