Πράσινη ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Μύθος και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H έννοια της πράσινης ανάπτυξης δεν έχει ακόμα αποκτήσει διεθνώς μια σαφώς καθορισμένη σημασία. Οπωσδήποτε όμως χαρακτηρίζεται από κάποιες αναγκαίες και αλληλένδετες προϋποθέσεις, όπως είναι η εξοικονόμηση πόρων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η δημιουργία απασχόλησης και η ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Βασική επιδίωξη είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της χρήσης ενέργειας και άλλων φυσικών πόρων. Κύριο μέσο για την επίτευξη του διπλού στόχου θα ήταν μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που θα διόρθωνε τις τιμές, ώστε να εσωτερικευθεί το εξωτερικό οικολογικό και κοινωνικό κόστος, με μετάθεση της φορολογικής επιβάρυνσης από την εργασία στην κατανάλωση φυσικών πόρων.
Η διαμορφούμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά παρουσιάζει διάφορες ανεπάρκειες και, ειδικότερα, αδυναμία να εξασφαλίσει ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση και περιβαλλοντική προστασία. Χρειάζονται λοιπόν διορθωτικές παρεμβάσεις με πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως βασικό φορέα οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας. Η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, διοικητική, επιστημονική/τεχνολογική, οικονομική και ιδεολογική διάσταση, απαιτεί δημόσια παρέμβαση, από το δήμο αλλά και από την κοινωνία των πολιτών.
Ο σημαντικός οικοαναπτυξιακός ρόλος της αυτοδιοίκησης έγκειται ακόμα στη διάχυσή της πληροφορίας, της γνώσης, καθώς επίσης και στον διασυνδετικό ρόλο της για την ανάδυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση των ευκαιριών, των πόρων και των κινήτρων.
Η διαρκής σχέση που έχει η αυτοδιοίκηση με την κεντρική διοίκηση, μέσα από κοινές και επάλληλες αρμοδιότητες, ενισχύει τον επιχειρησιακό της ρόλο για την τοπική ανάπτυξη και συνεπώς για την πράσινη ανάπτυξη.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί:

1) Σαν μοχλός οικοαναπτυξιακής προσπάθειας.
2) Σαν μοχλός ποιοτικής ενδοπεριφερειακής αναδιάρθρωσης.
3) Επίσης σαν ένας πολλαπλασιαστικός παράγοντας για τις διαπεριφερειακές και διεθνείς δικτυώσεις, οι οποίες θα αναδείξουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα τοπικά πλεονεκτήματα της παραγωγής καθώς και την τουριστική δυναμική της περιοχής με έναν καθοριστικό τρόπο.

Απαιτείται η ανάπτυξη του ενδογενούς δυναμικού, ώστε να μετατοπιστεί το επίκεντρο στην οικοαναπτυξιακή κατεύθυνση. Οπωσδήποτε προϋποτίθεται ότι πρέπει να γίνει παράλληλα και υπέρβαση της τοπικιστικής πελατειακής διαπλοκής που παγιδεύει τους οικοαναπτυξιακούς ορίζοντες.
Ο οικοαναπτυξιακός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης πρέπει να συνοδεύεται από τους κανόνες του μάνατζμεντ και της ποιότητας. Παράλληλα είναι απολύτως αναγκαίο να αναπτυχθεί μια διαδημοτική δυναμική οικοανάπτυξης και αξιοποίησης ευκαιριών, η οποία θα μεταφέρει το επίκεντρο από την ενδοπεριφερειακή ανταγωνιστικότητα στην δυναμική της συνεργασίας και των οικονομιών κλίμακας.
Έτσι θα αλλάξει το επίπεδο σχεδιασμού και στρατηγικής και η στρατηγική θα απελευθερωθεί από τις διαχειριστικές καθηλώσεις. Αυτή η αλλαγή επιπέδου σίγουρα θα συμπορευτεί με μεγαλύτερη αυτονομία των δημοτικών επιχειρήσεων από τις διαχειριστικές καθηλώσεις των ΟΤΑ, προς μια πιο επιθετική αξιοποίηση κινήτρων, ευκαιριών, πόρων και περιουσιακών στοιχείων.
Αναφέρω παραδείγματα παρεμβάσεων στο νέο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου όπως:

1. Δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου με παράλληλη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος για τη προσέλκυση επισκεπτών στο Δήμο μας.
2. Οικολογικές παρεμβάσεις και μικρά έργα υποδομής με σκοπό την ανάπτυξη της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής στο νέο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Στόχος είναι η ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου Τουριστικού και Πολιτιστικού Προϊόντος και η προώθηση του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδυναμώνουμε τη κοινωνική και πολιτισμική συνοχή του Δήμου μας και παράλληλα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
3. Χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και στα κτίρια κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα στα σχολεία, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την χρήση αυτών προς όφελος των λιγότερο ευνοημένων κοινωνικών ομάδων, όπως των άπορων συμπολιτών μας.
4. Παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα ένα πρόταγμα με σημαντικές προοπτικές στον ανεπτυγμένο κόσμο και όχι μόνο. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής σε σχέση με ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες που έχουν παρόμοιο ή, μερικές φορές, και μικρότερο ΑΕΠ. Η καχεξία της κοινωνίας των πολιτών καθηλώνει το ενδιαφέρον για την περιβαλλοντική προστασία. Το περιβάλλον δεν συνιστούσε σημαντική διάσταση του σχεδίου του εκσυγχρονισμού.
Εξ άλλου, το ελληνικό οικολογικό κίνημα συχνά υιοθετεί μηδενιστικές θέσεις και δεν έχει αποκτήσει αξιόλογες κοινωνικές βάσεις. Η πολιτική παρουσία του και οι προοπτικές ανάπτυξης Πράσινων κομμάτων παραμένουν ισχνές, μετά από προσπάθειες άνω των δύο δεκαετιών. Τοιουτοτρόπως, ενώ οι οικονομικές προϋποθέσεις για πράσινη ανάπτυξη υπάρχουν ήδη, ορισμένες αποκλίσεις πολιτιστικού χαρακτήρα παράγουν σοβαρά εμπόδια σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι στόχος αλλά αυτοσκοπός, είναι το κλειδί που μπορεί να απελευθερώσει την τοπική κοινωνία με ταυτόχρονη δημιουργία εξωστρέφειας η οποία θα προσελκύσει, νέες δράσεις με πολιτιστικές προοπτικές συνεισφέροντας στο μέλλον του τόπου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Και στον νέο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου πολλά μπορούν να γίνουν προς αυτή τη κατεύθυνση!

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s