Ζητείται δήμαρχος

Σε δυόμισι μήνες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες να εκλέξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες και κυρίως τον καινούργιο δήμαρχο της πόλης τους. Ήδη έχουν δηλώσει υποψηφιότητα αρκετοί σε κάμποσους δήμους, ενώ αλλού υπάρχει προσωρινή δυστοκία.
Συναρπαστικός είναι ο αριθμός των κινήτρων που ωθεί τους συμπολίτες μας να ζητήσουν την ψήφο μας για το ύπατο αξίωμα μιας πόλης. Και το συναρπαστικότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές τα κίνητρά τους δεν έχουν σχέση με την ουσία που δεν είναι άλλη από τη σωστή διοίκηση και το συμφέρον των πολιτών της.
Κάποιοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι επειδή νομίζουν ότι αυτό είναι το ανώτερο αξίωμα που τους δίνεται η δυνατότητα να κατακτήσουν. Τους ενδιαφέρει μόνο ο τίτλος, γι’ αυτό όταν τον κατακτήσουν ξεθυμαίνουν και δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό. Άλλοι βλέπουν την αυτοδιοίκηση σαν λεπτομέρεια της πολιτικής καριέρας τους, έτσι αλλάζουν διεκδικήσεις όπως οι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους στο θέατρο. Άλλοι ονειρεύονται οικονομικά καλούδια, παρά τις δυσκολίες που έχει επιβάλλει ο διοικητικός εκσυγχρονισμός των τελευταίων ετών και επαγγέλλεται το Καλλικράτειο πνεύμα.
Άλλοι που ήταν ή είναι ήδη δήμαρχοι επιδιώκουν την επανεκλογή τους βάζοντας προσωπικό στοίχημα με την ιστορία και τα ρεκόρ της.
Λίγοι είναι εκείνοι που διακατέχονται από αλτρουισμό. Που θυσιάζουν θέσεις, έδρες, οφίτσια, οφέλη για το καλό της πόλης τους.
Συνήθως αυτοί οι τελευταίοι διαθέτουν και τις περισσότερες ικανότητες κι είναι κρίμα που δεν προβλέπεται η εξέταση της αλήθειας με …ανιχνευτή ψεύδους πριν διατυπωθούν οι υποψηφιότητες.
Ζητείται δήμαρχος λοιπόν για το καλό της πόλης, όχι το δικό του ή των συγγενών του ή του κόμματος του οποίου δηλώνει οπαδός ή μέλος. Ζητείται δήμαρχος που να μπορεί να προβάλλει τον τόπο του, να μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις αξίες, να προσβλέπει στο μέλλον και την εξέλιξη, να μπορεί να αναπτύξει την ευρύτερη περιοχή εμπνέοντας και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, τις «πηγές» και τα προϊόντα της.
Ζητείται δήμαρχος που να κοιτά μπροστά, όχι πίσω, να μη γέρνει ούτε προς τα αριστερά ούτε προς τα δεξιά, να διευρύνει τα όρια, όχι να τα κλείνει, να πείθει με την ποιότητα του λόγου του, όχι με τον τσαμπουκά, ούτε με την ένταση της φωνής του.

Θανάσης Μπαλαμότης

Share Share

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s